Atunci cand cenzura e aprobata de majoritate …

censorship_poster_2_by_spiketheswede-d343s5qSe mai numeste cenzura sau e pur si simplu democratie? Adica punerea in practica a dorintelor majoritatii este un pretext suficient de bun pentru a ingradi o libertate? Sa luam 2 exemple:

1. Film interzis in cinematorgrafe pentru continutul sexual explicit. Societatea civila ia atitudine si vine si decizia. “După ce au vizionat din nou filmul lui Lars von Trier – la cererea distribuitorului Independenţa Film, care a depus o contestaţie – cei 9 membri au decis să-i acorde ratingul I.M. 18, eliminând XXX din clasificare. Decizia vine după o zi de intensă presiune mediatică, ştirea fiind preluată inclusiv în presa internaţională.”

Bila alba pentru societatea civila care a luat atitudine la un act abuziv de cenzura.

2. Taraf TV  ia amenda de la CNA. Si asta este tot un act de cenzura. Este chiar unul mai grav pentru ca implica si masuri punitive. Reactia este una oarecum favorabila pentru ca deh este mult mai usor sa te afisezi in public militand pentru un film al lui Lars von Trier decat sa aperi dreptul unora de a asculta manele.

Problema cu drepturile astea este insa una putin mai complicata. In primul rand pentru ca drepturile vin si cu obligatii si in al doilea rand ca nu poti sa fii selectiv. Nu poti alege cand si pe care le vrei si nici nu poti sa alegi cine sa le aiba si cine nu. Daca le vrei pe ale tale si nu iti doresti sa ti le ia nimeni trebuie sa fii pregatit sa lupti atat pentru ale tale cat si pentru ale vecinului. Asta daca ne dorim sa trecem de primul nivel al piramidei lu’ Maslow. 

censorship

Advertisements

8 comments on “Atunci cand cenzura e aprobata de majoritate …

 1. Nu cred in democratia majoritatii, ar fi un fel de societate utopica, JJ.Rousso, dar nici in dictatura minoritatii . In schimb cred in valorile morale pe care trebuie sa si le asume o societate, intr-o educatie fara false pudori si cu subiecte tabu . Cat despre Maslow, desigur, nu poti baga pe gat cuiva Brahms, dar nici celorlalti manelele lui Guta. Pentru asta exista CD-uri, spectacole….

   • Intrebarea ta :
    Se mai numeste cenzura sau e pur si simplu democratie? Adica punerea in practica a dorintelor majoritatii este un pretext suficient de bun pentru a ingradi o libertate?
    Raspunsul meu :
    Nu cred in democratia majoritatii, ar fi un fel de societate utopica, JJ.Rousso, dar nici in dictatura minoritatii . In schimb cred in valorile morale pe care trebuie sa si le asume o societate, intr-o educatie fara false pudori si cu subiecte tabu .
    Completare : Taraf Tv este o televiziune ce promoveaza doar astfel de manifestari, manele, manelisti, si nu cred ca afecteaza drepturile celor ce platesc abonament TV . Pe cand restrictionarea unui film artistic, btw, nu l-am vazut inca, poate fi un precedent periculos pentru ca stabileste norme morale neasumate de majoritate .

   • Nici eu nu cred intr-o guveranre a majoritatii prin democratie. Insa cred exprimarea neingradita a unei opinii, manifestari artistice and so on… chiar daca eu nu sunt in acord cu acea opinie sau manifestatie atata timp cat nu sunt obligat sa “consum” sau sa iau parte la acea ideea nu cred ca trebuie sa fie cineva ingradit doar pentru ca eu sunt deranjat. Nu credeam sa ajung sa fiu un aparator al liberei exprimari pentru manelisti. Dar daca azi li se intampla lor nu exista nicio garantie ca nu mi se va intampla maine mie pe blog, sau la munca sau oriunde.
    Si mai grav mi se pare cand se incearca o aplicare selectiva a drepturilor. Filmul este arta, dar manelele sunt manifestari grobiene. Adevarat! dar daca maine in locul celor care decid asta ajung unii care fac altfel impartirea. Daca maine societatea civila considera ca nu mai e voie sa transmiti pe TV filme care prezinta violenta explicita sau acte teroriste sau pareri despre un topic fara sa ai certificare. Sigur ca violenta si terorismul nu sunt benefice sau ca in general e mai utila parerea unui specialist intr-un domeniu decat a unui om de pe strada. Dar asta nu da nimanui dreptul sa opreasca sau sa pedepseasca pe cineva pentru ce spune sau ce face atata timp cat nu-i ingradeste drepturile in vreun fel.

 2. Nu ar fi nevoie daca, asa cum am spus in primul comentariu,, In schimb cred in valorile morale pe care trebuie sa si le asume o societate, intr-o educatie fara false pudori si cu subiecte tabu .”
  Manelele nu sunt manifestari artistice, dar nici nu le-a clasificat cineva in vreun fel, sa-si asume asta . Fac rau dezvoltarii unui copil, adolescent ? Fac ! Atat timp cat acele texte promoveaza prostia, sunt agramate, fac rau, si trebuiesc interzise public. Sa le asculte unde vor, dar nu sa fie promovate de media ! De ce trebuie sa platesc pentru astfel de programe ?! :p

  • Pai eu daca as fi parinte nu mi-as lasa copilul sa se uite nici la un film cu sexualitate explicita sau cu violenta excesiva … si nici macar la o emisiune cu Adreea Pora 🙂 Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa-i oblig pe toti parintii sa faca asta, sau pe unii adulti. Textele si videoclipurile manelelor nu cred ca sunt mai rele decat cele ale unor melodii Rap din state dar nici pe alea nu le-as interzice desi nici pe alea nu le-as promova unui copil sau adolescent.
   In plus cred ca ai inteles ceva gresit. Nu platesti pentru acele programe decat daca alegi sa platesti pentru ele vizionandu-le continutul.

 3. Probabil ca este cum spui tu, dar din ce am spus eu, corect este ca nu se face o educatie si informare, nu doar copiilor, ci si adultilor, despre consecintele ascultarii acestor manele . Este ca si cand recomanzi Sandra Brown ca lectura la lb roamana, multumindu-te ca macar citesc ceva .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s