Spaga nu e problema in scoli …

… ce se preda, cum se preda si mai ales ca nu te alegi cu nimic dupa. Cam asta ar fi problema atat la noi cat si in multe alte parti! Scriu asta din simplu motiv ca toata lumea … dar absolut toata lumea discuta subiectul din prisma spagii (de parca acum au aflat de asta). Si toti vin cu fel de fel de exemple apropo’ de cum au intalni si ei situatii cand a trebuit sa dea spaga sau vezi domne’ au fost fix moralisti si nu au dat spaga. Nu da nimeni o ceapa degerata pe faptul ca se da spaga si nici nu o sa se opreasca aici spaga din scoli sau din spitale dar asta nu este problema principala. Bineinteles ca asta e un subiect care trezeste indignare … si ca o rasa balcanica ce suntem in loc sa gandim prgmatic … ne indignam, dam cu pietre in sistem pe bloguri si apoi gata. O luam de la capat ca maine e o alta zi. Dar problema de fond ramane si nu aud pe nimeni comentand referitor la ce se invata in scoli. Nu se plange nimeni ca in facultati se invata dupa aceleasi cursuri din ’74 sau ca la clasa intai este acelasi abecedar din ’80 dar mai frumos colorat. Avem manuale alternative acum care au aceeasi informatie dar aranjata diferit in pagina iar profesorii nu fac altceva decat sa vina la catedra si sa citeasca din manual. Nu mai exista laboratoare in scoli iar alea care sunt au aceleasi materiale didactice de pe vremea lu Nea’ Nicu. Copii se duc din obligatie la scoala iar parintii nu au deschis o singura data caietele copiilor lor. Vina e bineinteles de cealalta parte a gardului dar nimeni nu ia atitudine. Nici nu mai stim cum se face asta. Parca pusi intr-o situatie de care ne dam seama ca nu e in regula nu stim ce sa facem. Ne-am obisnuit atat de mult ca lucrurile sa mearga asa incat parca am fi intr-un tren despre care stim ca nu duce la destinatia dorita dar nu vrem sa ne dam jos. Ba mai mult, mergem cu Nasu’ ca asa e la noi. Suntem niste maimute ‘evoluate’ si tot ce stim sa facem este sa imitam … iar elevii din zilele noastre sigur nu pot face altceva cu asa exemple de profesori si parinti. Cand or sa fie la randul lor parinti or sa faca acelasi lucru si or sa se planga de aceleasi chestii, pentru ca tasu’ si masa’ asta l-au invatat sa faca si pentru ca profesoru’ lui atat stie sa faca. Nu-i cere nimeni mai mult, pentru ca altfel ar trebui sa-l plateasca sa faca mai mult. Iar daca el ca profesor ar da alt exemplu sistemul s-ar duce de rapa sistemul baza pe spaga si incompetenta. Colegii lui ar trebui sa munceasca mai mult si parintii ar trebui sa se implice mai mult. Elevii ar trebui sa faca un efort in plus pentru ca nah’ e mai greu sa gandesti decat sa memorezi o pagina dintr-un comentariu sau o lectie la geografie.

Daca ati uitat cum se ia atitudine vedeti mai jos un filmulet. Poate-poate copii o sa isi caute singuri exemple pentru ca e clar ca de la noi nu prea mai au ce invata.

Advertisements

2 comments on “Spaga nu e problema in scoli …

    • daca ar fi doar pe memorare nu ar fi asa rau … dar partea proasta este indoctrinarea. Pe principiul: Prostul daca nu e si fudul parca nu e prost destul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s