TVR face scandal cu audientele. Ce e Social TV Chart? De ce sa nu mai platim cablu TV?

Pe Hotnews a aparut stirea bomba cum ca TVR nu ar fi multumita de modul in care se fac audientele si a depus pe tema asta mai multe plangeri. Stirea completa o aveti aici, dar ceea ce ma nedumireste este ca TVR-ul se plange de audiente, avand in vedere ca ei iau oricum de la orice romanas, indiferent unde este abonat, un fel de taxa de protectie. Altfel nu stiu cum sa o numesc din moment ce esti obligat sa o platesti, indiferent daca te uiti sau nu la televizor. Pe langa asta ei mai castiga bani si din reclamele pe care le posteaza desi niciun alt post national din lumea asta civilizata nu are voie sa difuzeze reclame. Si aspectul cel mai intrigant aici este faptul ca ei oricum sunt pe pierdere si asta tot noi trebuie sa o acoperim.

A doua problema pe care o identific este ca nimeni pana acum nu s-a plans de modul in care erau facute audientele, lucru care e oarecum bizar, avand in vedere ca treaba cu audientele pe TV nu este deloc transparent si nici relevanta. Asta ma duce putin cu gandul la faptul ca audientele astea sunt cam cum sunt tirajele ziareleor. Niste cifre pe care le baga in fata ca sa mai ciupeasca putina publicitate si in rest e vorba de finantare bazata pe alt interes decat profitul.

Prin lumea civilizata, firmele astea care fac sondaje si audiente, desi sunt mult mai credibile, incept si ele sa isi piarda din influenta. Asta pentru ca a  aparut de ceva vreme o modalitate mult mai usoara si mai sigura de a masura influenta si audienta activa a unui post TV. Aici ma refer deja la faptul ca CNN, NYT, FT si NBC deja incep sa prezinte cifre cu numarul de like-uri si share-uri de pe facebook, numarul te tweet-uri si retweet-uri si numarul de postari ale blogarilor cu privire la subiectele deschise de ei. Asta inseamna un auditoriu activ si asta inseamna ca publicitatea este cu mult mai valoroasa pentru un post care are un astfel de public. Din acest motiv audientele se masoara acum in chestii de genul Social TV Chart.

Si ca sa inchei acest post, o fac cu o  veste destul de proasta pentru posturile TV de pe la noi. Asa cum ziarele sunt pe duca pentru ca lumea a inceput sa citeasca pe net, incepe sa apara aceeasi problema si cu emisiunile TV. Pe langa Google si Apple TV un alt producator vine cu un produs menit sa te ajute sa te decablezi. Boxee Box adauga la mediaplayer-ul pe care il au si un TV-tunner cu posibilitatea de a vedea TV direct pe net. Deja mi se pare mult sa platesc 20 RON pt cablu TV si sa primesc la gramada lucruri de care nu am nevoie, avand in vedere ca banii astia pot sa-i dau pentru un pay per view care ma intereseaza.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s