De ce proiectat in California si asamblat in China? O explicatie care ar trebui sa dea de gandit si statului Roman.

Contrar parerii generale … NU pretul este principalul motiv pentru care Apple is produce device-urile in China. Un studiu arata faptul ca daca toata munca s-ar muta in America pretul pentru un Iphone 4S ar creste cu numai 45 de dolari, ceea ce sa recunoastem, pentru consumatorii de produse nu are insemna mai nimic.

Dar daca nu este vorba de bani atunci despre ce este vorba? In urma unui studiu factu de catre NYT se arata principalele motive pentru care Apple nu poate renunta la amplasarea strategica din China:

1. Forta de munca necesara pentru a mentine capacitatea de productie a fabricilor Foxconn nu poate fi acoperita in niciun oras din America.

2. Numarul de oameni cu studii de specialitate (inginerie) nu este asigurat de niciun oras din America.

3. Infrastructura Americana nu poate suporta nevoile de productie si capacitate ale Apple.

4. Cu exceptia procesoarelor, toate componentele prezente intr-un dispozitiv Apple sunt facute in locatii apropiate de fabricile Foxconn.

 

Asta ar putea sa dea de gandit putin si statului Roman, mai ales in urma experientei Nokia. Poate niste solutii pentru atragerea unor investitori de genul acesta ar fi:

1. O infrastructura decenta pentru productie, aprovizionare si distributie.

2. Calificarea unui forte de munca in functie de cererea din piata.

3. Atragerea initiala a industriilor conexe gen: industria de fabricare a partilor componente, service si mentenanta.

Advertisements

4 comments on “De ce proiectat in California si asamblat in China? O explicatie care ar trebui sa dea de gandit si statului Roman.

 1. ce spui tu straine? ia citeste aici:

  http://www.telegraph.co.uk/technology/apple/7330986/Apple-admits-using-child-labour.html

  unde gaseste Apple copii in US sa-i angajeze la fabrica lor, sa-i munceasca MAI MULT de 60 de ore pe saptamana! si sa-i plateasca cu MAI PUTIN de 100 $ PE LUNA ?!?!?!

  pai asta e sclavie curata si tu imi spui mie ca ar creste costurile cu doar 45$/unitate ????? si retine ca Apple e a 2-a companie ca marime din lume! pe spatele sclavilor si fraierilor care le cumpara produsele…

  • Scopul articolului era sa scoata in evidenta faptul ca US nu poate sustine capacitatea de productie de care are nevoie Apple din mai multe motive: infrastructura, forta de munca, activitati conexe (gen piesele care sunt folosite la device-urile Apple sunt fabricate tot in China). Faptul ca Apple foloseste copii ca si forta de munca este de condamnat si chiar un caz penal … insa nu sunt deacord cu faptul ca forta de munca este subplatitia. Interesul lor este sa plateasca cat mai putin si mi se pare normal sa plateasca la limita la care oamenii aleg sa munceasca acolo.

 2. americanii nu au infrastructura? forta de munca? pai stii ce somaj au ? singurul motiv pt care piesele sunt produse si asamblate in Asia este costul foarte mic/unitate…

  • dap … problema este infrastructura si forta de munca. In articolul catre care am dat link este explicat in cifre de ce: The Chinese factory where most iPhones reach final assembly employs 230,000 workers. I just asked Siri how many cities in the US have a population higher than that, and the answer was a mere 83 cities — and that’s total population, not workforce. With an average labor force of around 65 percent of the population, only 50 US cities are large enough to provide that kind of labor pool… and even in the biggest US city of them all, New York, 230,000 people still amounts to almost three percent of the city’s entire population. Can you imagine three out of every hundred New Yorkers on an assembly line, cranking out iPhones every day?
   Poate asta mai lamureste putin din lucruri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s